Historia

2kronor Vandrarhem ligger i stadsdelen Vasastan, norr om Norrmalm. Norrmalm hade på 1800-talet mycket dåliga sociala, hygieniska och sanitära förhållanden. Stockhomls befolkning våxte med 50% under åren 1880-1889, varav Norrmalms befolkning växte med över 120%, och därför började Norrmalm växa norrut på landsbygden, den del som idag heter Vasastan. 1886 gjordes ett förslag på gatuindelning av landsbygden norr om Norrmalm med syfte att förbättra kommunikationer, minska hinder för eldspridning och för att ge Stockholm en utformning värdig en storstad. Förebilderna var Paris, Wien & Berlin. Stadsplanen för Vasastan faställdes 1890. 

Huset

2kronor Vandrarhems huset byggdes 1865 av arkitekt C N Söderberg och byggheren var F W Frögren. Huset byggdes som ett bostadshus och en invändig ombyggnad skedde 1881. Huset byggdes före gatans höjning till nuvarande nivå. Det utsparade schaktet framför fasaden har en beläggning av storgatssten och avgränsas med gjutjärnsstaket från sent 1800 tal. När vi tog över 2009 byggde vi om från kontor till vandrarhem. Vi är glada och stolta över att få driva 2kronor Vandrarhem i detta fina, gamla hus och få möjligheten att välkomna er som gäster! 

Gatan - Surbrunnsgatangatan

Namnet kommer av att det här förr fanns en surbrunn, vars vatten ansågs vara både "hälsogivade och nyttigt i flerehanda sjukdomar" särskilt myrsyran skulle vara bra för reumatiker. Den brunn som gett gatan dess namn omtalas som Norrmalms Surbrunn af Capellanen vid s:t Olof, Petter Muhr, på en ytterst i församlingen, vid Surburnns-gatan, upptagen ödeplats. 1767 skadas källådern och då upphör själva brunnsdrickningen, men efter det att källan sinat åkte man fortfarande hit, med då bara för nöjes skull. Redan 1710 får gatan namnet Surbrunnsgatan.